Towered Operations in Class E

galvestonaggie

Well-Known Member
Something I have always wondered about is the functionality of towered operations in class E airspace. For Example the Dallas area has three Class E, towered airports: Ft. Worth Spinks (FWS) Arlington (GKY) Grand Prairie (GPM). Why do they not designate them as Class D? Also are there other areas of the country where this same phenomena exists? Any thoughts???
 
I think it's based on weather reporting capability. You have to contact the tower at least 4 miles out, IIRC.
 
I've never heard of a Class E towered airport. Even in the case of airshows at uncontrolled airports with temoporary towers set up, I've heard the airspace changes to class D for those days.

I looked at your example Ft Worth Sprinks airport on the Dallas-Ft Worth TAC chart on skyvector.com. But if you go to FWS in the Airport/Facility Directory, it says "Airspace: Class D service (1400-0300Z), other times class G." (Arlington and Grand Prairie are also Class D in the A/FD.)

I'm not sure why NACO didn't chart the Class D boundaries for FWS, GKY or GPM, and it's like that on both the sectional and the TAC. Anyone know? :confused:
 
That sounds about right to me. (I hope none of my students never ask me this question.)

Do the airports in question have instrument approaches?

Remember the old days when we had an Airport Traffic Area and and Control Zone? The control zone was there to protect instrument operations.
 
§ 91.127 Operating on or in the vicinity of an airport in Class E airspace.

(a) Unless otherwise required by part 93 of this chapter or unless otherwise authorized or required by the ATC facility having jurisdiction over the Class E airspace area, each person operating an aircraft on or in the vicinity of an airport in a Class E airspace area must comply with the requirements of §91.126.
(b) Departures. Each pilot of an aircraft must comply with any traffic patterns established for that airport in part 93 of this chapter.
(c) Communications with control towers. Unless otherwise authorized or required by ATC, no person may operate an aircraft to, from, through, or on an airport having an operational control tower unless two-way radio communications are maintained between that aircraft and the control tower. Communications must be established prior to 4 nautical miles from the airport, up to and including 2,500 feet AGL. However, if the aircraft radio fails in flight, the pilot in command may operate that aircraft and land if weather conditions are at or above basic VFR weather minimums, visual contact with the tower is maintained, and a clearance to land is received. If the aircraft radio fails while in flight under IFR, the pilot must comply with §91.185.
[Doc. No. 24458, 56 FR 65658, Dec. 17, 1991, as amended by Amdt. 91–239, 59 FR 11693, Mar. 11, 1994]

And, not to muddy the waters any further, BUT:
§ 91.126 Operating on or in the vicinity of an airport in Class G airspace.

(a) General. Unless otherwise authorized or required, each person operating an aircraft on or in the vicinity of an airport in a Class G airspace area must comply with the requirements of this section.
(b) Direction of turns. When approaching to land at an airport without an operating control tower in Class G airspace—
(1) Each pilot of an airplane must make all turns of that airplane to the left unless the airport displays approved light signals or visual markings indicating that turns should be made to the right, in which case the pilot must make all turns to the right; and
(2) Each pilot of a helicopter or a powered parachute must avoid the flow of fixed-wing aircraft.
(c) Flap settings. Except when necessary for training or certification, the pilot in command of a civil turbojet-powered aircraft must use, as a final flap setting, the minimum certificated landing flap setting set forth in the approved performance information in the Airplane Flight Manual for the applicable conditions. However, each pilot in command has the final authority and responsibility for the safe operation of the pilot's airplane, and may use a different flap setting for that airplane if the pilot determines that it is necessary in the interest of safety.
(d) Communications with control towers. Unless otherwise authorized or required by ATC, no person may operate an aircraft to, from, through, or on an airport having an operational control tower unless two-way radio communications are maintained between that aircraft and the control tower. Communications must be established prior to 4 nautical miles from the airport, up to and including 2,500 feet AGL. However, if the aircraft radio fails in flight, the pilot in command may operate that aircraft and land if weather conditions are at or above basic VFR weather minimums, visual contact with the tower is maintained, and a clearance to land is received. If the aircraft radio fails while in flight under IFR, the pilot must comply with §91.185.
[Doc. No. 24458, 56 FR 65658, Dec. 17, 1991, as amended by Amdt. 91–239, 59 FR 11693, Mar. 11, 1994; Amdt. 91–282, 69 FR 44880, July 27, 2004]
 
Not to split hairs, but those airports are technically class G.
 
Something I have always wondered about is the functionality of towered operations in class E airspace. For Example the Dallas area has three Class E, towered airports: Ft. Worth Spinks (FWS) Arlington (GKY) Grand Prairie (GPM). Why do they not designate them as Class D? Also are there other areas of the country where this same phenomena exists? Any thoughts???

Not trying to bust your chops but all of those airports are actually located in Class G airspace, not Class E.

I have never known why they keep them Class E or Class G towered airports, but you treat them the same as Class D.
 
Not to split hairs, but those airports are technically class G.

True. Since the magenta dotted line isn't drawn indicating surface-based Class E exists, that means the class E (in this case) begins at 700 feet AGL with class G below that.

Still, that's confusing since we think of Class G as "uncontrolled", and we have a control tower in operation. Again, I think it's related to the weather reporting capability at the airport.
 
Only to 700'

I use the heck out of that at my airport in the spring knowing the obstruction to visibility is only 300 to 500 feet thick.

<div id="sv_8590" style="width: 200px; height: 200px;"><a href="http://skyvector.com/">Flight Planning</a> at SkyVector.com</div><script src="http://skyvector.com/perl/lchart?ll=33.89766052820832,-117.60245326194541&amp;s=1&amp;c=sv_8590&amp;i=24" type="text/javascript"></script>
 
Those 3 you mentioned are now class d, they just haven't updated the charts. They were Class G at the sfc to 700 AGL.

I had no idea about § 91.126, but that was confusing since they had updated the A/FD to Class D but not the charts. I consider myself "schooled," thanks!
:beer:
 
Those 3 you mentioned are now class d, they just haven't updated the charts. They were Class G at the sfc to 700 AGL.

What is broader story here?
Were these airports recently "G" non-towered and now have a tower.
Or
Have they been "G" with a tower for some time now?
 
What is broader story here?
Were these airports recently "G" non-towered and now have a tower.
Or
Have they been "G" with a tower for some time now?

They were Class G with a tower. they have all been that way for at least the last 3-4 years IIRC.
 
Back
Top